Litt om seletøy

Seleverkstedet har på heltid jobbet med seletøy til hunder siden 1981. Vi bruker våre egne varianter og størrelser av de gode tradisjonelle og mest funksjonelle selene (nomeselen) og har gjennom årene laget seler til alle de største ekspedisjoner som hunder har utført.

Seleverkstedet har nå kombinert seletøyet til alle de oppgavene en hund skal gjøre for deg som er aktiv og ønsker en veltrent hund, men også for deg som bare holder aktiviteten på mosjonsnivå.

Den regulerbare trekkselen er en sele hunden kan vokse i. Den er regulerbar i både hals og lengde. Denne selemodellen ble «født» på Seleverkstedets symaskin 9.september 1994 og er i dag brukt av mange aktive hundefolk både i trekkarbeid med line, som sporsele og vanlig gåsele. Den har nomeselens unike hals og halsens vinkel og selens lengde, kan stilles ved hjelp av de regulerbare bandene som går bakover på hunden og ender i selens trekkring. 
Ved å stille selen kort og skjev er det også den beste selen for deg som bruker «Springer» på sykkelen. Skal du spore kan du gi hunden maksimal frihet i strupen ved å gi ryggbandet full lengde, dermed vendes halsen ned og hunden kan gå med nesa i bakken uten å bli dratt opp. Hvilken vinkling du vil ha på halsen i trekk- eller sporarbeidet, bestemmer du selv.

Regulerbar kombitrekksele. I tillegg til det vanlige linearbeidet, er denne selen også meget god til trekk med drag. Selen består av selve dragselen som hovedsele. På trekkringene på siden er det også en avtagbar hanefot som forbinder trekkringene i en trekkring ved halefeste, akkurat som nomeselen.

Nytt av året, er at vi har kombinert våre kunnskaper om vår produksjon av weightpullselen og pinneselen, frigjort pinnebakstykket og gjort det tilgjengelig for den regulerbare kombitrekkselen. Da har du i tillegg fått en topp sele for utholdende- og maksimalt styrketrening (les om dette i vår artikkel om trening av hunder). 
Dessuten vil denne selen med pinnebakstykke være ypperlig for trening av hunder med problemer eller skader i ryggen. Hunden får et lavt trekk

Det unike med «nomeselehalsen» er at når det blir trykk på denne selehalsen, trekker den seg mot halsen og ikke hundens skulder. Dermed blir skulder-overarm ikke hindret når hunden fører forbeinet fram og det blir ingen slitasjer eller skader på skulderleddet. Dette kan bare skje når halsen har et festepunkt øverst og et nederst. Draget bakover i disse to festepunktene tvinger selehalsen innover hundens hals.

Hvordan kan vi se om en sele egner seg for trekk eller ikke
?
«Selen er det viktigste detaljen mellom hundens framdrift og lastens motstand. Det er den eneste detaljen som berører hunden og utsettes for belastningen». 
Når vi snakker om seler som egner seg, må vi først definere hva en trekkhund er. Det er en hund som trekker en «last» framover med moderat til stor intensitet over en viss tid. Hundens rase eller type, er uinteressant. 
Dernest er det viktig å vite hvordan hundens kroppsstilling er når den løper. Kort fortalt, har den hodet rettet rett framover og pendlende fra side til side under trav. I galopp beveger hunden hodet opp og ned, og det er når hodet går ned at hunden har sin trekkfase. Mens hunden har èn trekkfase pr. stegsekvens i galopp har den to i trav. Jo tyngre hunden trekker, desto dypere går hodet. Det er derfor viktig at selehalsen ikke forstyrrer dette bevegelsesmønsteret. Det vil si at halsen må ikke forflytte seg opp når hunden er avhengig av å få hodet ned.
For at halsen skal ligge stille når selen strammer seg på hundens kropp, må overbandet (langs ryggen) og underbandet (langs siden og under brystet), stramme seg samtidig. Skal du prøve dette når hunden ikke er i en trekksituasjon, må du holde hundens hode vannrett og i samme plan som ryggen. Verken over- eller underbandet må ha noe elastikk.
Dersom du vil se om det er balanse i en sele for linekjøring, henger du den opp etter trekkringen eller trekkløkka og strekker den «flat». Da vil det nederste punktet være ca. en fjerdedel opp på selehalsen målt fra framre del av bryststolpen.

Hvorfor får hunden bryststolpen opp i en av armhulene?

Dersom lina som er festet i selen har en annen retning enn hundens rygg, vil line trekke selen over til en side og bryststolpen trekke opp i motsatt armhule. Dersom den går lenge sånn, vil det bli sår etter slitasjen. 
Og så er spørsmålet: «hvilke hunder gjør dette og hvorfor?» Å gå eller løpe delvis sidelengs, kaller vi å «krabbe» (gå som en krabbe). Hunden gjør det av to årsaker. Det ene er at hunden har lange bein og en litt for kort kropp, slik at hunden i galopp må sette bakbeinet til siden for forbeinet. Dermed må den løpe litt på skrå i forhold til fartsretningen. Dette skaper lite problem for hunden. 
Det største problemet med krabbing får vi når intense hunder trekker tungt og gjerne på en vei eller et spor som er bredt. Hundene har da muligheten til å «legge breisida til». Dette gjelder oftest intense og hardtarbeidende hunder. Hvorfor de gjør det har vi enda ingen entydig forklaring på. De aller fleste går med rompa ut fra midtlina uansett hvilken side de går på.

Hvilke skader fører dette til?

Den mest synlige skaden er slitasjesår i armhulen på innsiden av albueleddet (øverste synlige leddet på forbeinet). Det vil også være mer eller mindre sliteskader på pelsen og noen ganger gnagsår langt bak på siden av ryggen (lendet/krysset). Slår hunden rompa ut til høyre, vil såret i armhulen og slitasjen bak være på høyre side. I tillegg får hunden ved langvarig krabbing indre belastningsskader og muskelspenninger. Hunden er festet foran i nakkelina og bak i baklina. Når hunden krabber tungt, vil den i tillegg til å gå skeivt, legge kroppen i en skeiv skråstilling delvis sidelengs. Vi kan tenke oss at hvis vi brått kapper baklina når hunden krabber med rompa mot høyre, vil den falle.
Dersom du vil vite mer om kroppens anatomi, kan du bestille flotte og dekorative fargeplansjer av Carmen Kadim www.nordiskhms.no

Finnes det noen typer seletøy som hindrer hunden i å krabbe på den mest ekstreme måten?

Ja, det finnes både gode og dårlige trekkselen som helt eller delvis hindrer hunden i å krabbe på den mest intense og skadelige måte. Vi bruker noe vi har kalt en glideende. X-back selen kappes bak og det sys på en ende av et spesialtau som lar løkka løpe til begge sider uten å ta med seg selen. Da hindrer vi at selen vrir seg og hunden mister litt støtte i den bandet den «henger» på.
Hva kan vi gjøre for å forhindre dette?
Lengre bakliner
Spile ut baklina
Hvorfor har nomeselene løkke i stedet for trekkring?
Alle plasser i et spann hvor hundene går parvis, er like lange fra baklinekroken til nakkelinas innfesting på midtlina. Når du bytter plassene på hundene i et spann må alle selene ha samme lengde (bakløkke + sele).

Hvor trang skal halsen være?

Halsen skal være så trang at den ikke kommer i konflikt med hundens skulder og overarm som ligger «inni» hunden. Det leddet vi ser øverst på hundens forbein, er nederst på overarmen, altså albueleddet. Ofte kan vi si at halsen skal være trangere enn du synes den skal være. Hold hundens hode rettet framover, trekk lett i selen og roter hundes forbein som den gjør når den løper, da får du et inntrykk av hvordan halsen fungerer. Den bør ikke komme nær skulderleddet som er i bevegelse framover når selehalsen blir trukket bakover.


Hvilke hunder kan bruke en nomesele?
Dette er en sele som egner seg meget godt til alle typer gangarter som skritt, trav og galopp (les om alle 6 gangartene under….) Det som dog begrenser bruken av den tradisjonelle nomeselen, er hundens kroppsfasong. Dette er en sele som er spesielt egnet til rektangulære «slanke» hunder. De som ikke passer i denne modellen, er hunder som er kraftige og korte. Med kraftige, menes brede i brystpartiet og kort mellom skulderblader og «halerot». 
Til denne typen hunder, er den regulerbare trekkselen spesielt godt egnet. Den har ingen begrensninger når det gjelder hundens kroppsfasong.